[smartslider3 slider=2]
Gyöngyösi Sándor biogazda több évtizede foglalkozik gombatermesztéssel. A Fülöpjakab tanyán nőtt bele a szakmába, szüleitől tanulta a mesterséget. A családi vállalkozásként indult üzlet ma is főleg a családtagokra és néhány alkalmazottra támaszkodik. A gombatermesztés a Fülöpjakab tanyán öko szemléletű, azaz a bio minősítésű gombákat szigorúan ellenőrzött körülmények között termeszti.
A távközléstechnikusként dolgozó szakember a gazdasági válság miatt veszítette el korábbi munkahelyét, és ekkor fordult figyelme a gombatermesztés felé. A biogazdát magyar tapasztalat hiányában rengeteg kudarc érte, sokat kellett kutatnia és kísérleteznie, amíg végül két év próbálkozás után sikerült kifejlesztenie azt az egyedi módszert, amellyel vegyszermentesen tudja termeszteni a pecsétviaszgombát, latin nevén ganoderma lucidumot.
A jótékony hatásairól ismert gombára egyik vásárlója, Rédei Magda grafikusművész hívta fel a figyelmét, aki elmondta, hogy sok beteg fogyasztja ezt a gombát, de csak külföldről és nagyon drágán tudják beszerezni, ráadásul eredetük is bizonytalan. A szakirodalom alapos áttanulmányozása és a vásárlókkal, szaktanácsadókkal egyeztetve esett Gyöngyösi Sándor választása a ganodermára, amit a shiitake, a gyapjas tintagomba és a süngomba követett. Ezekkel a gyógygombákkal 2008-ban kezdett foglalkozni, először a ganoderma lucidum nagyüzemi termesztését dolgozta ki, amely gomba iránt akkora lett a kereslet, hogy emiatt csak az utóbbi két-három évben tudott újabb gombafajtákkal kísérletezni. Sikerült a shiitake gomba nagyüzemi előállítását is kifejleszteni, a gyapjas tintagombát és a süngombát pedig egyelőre kísérleti jelleggel termeszti, de már itt is rendelkezésére áll a megfelelő technológia.
De mire is jók ezek a gombák? Miért is nevezhető magyar csodának a ganoderma?
A biogazda hároméves kor felett mindenkinek ajánlja a ganodermát. Ő maga és családja napi rendszerességgel fogyaszt a gombaőrleményből, mert fontos számukra az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése. Talán kevesen tudják, de a ganodermára a világ számos szegletében úgy tekintenek mint különös, életerőt adó gyógynövényre, a távol-keleti orvoslásban több mint ötezer éve ismerik és alkalmazzák. A ganoderma igen sokoldalú gombafajta, amely amellett, hogy támogatja az immunrendszert, s ezáltal megvédi fogyasztóját a daganatsejtek képződésétől és növekedésétől; az asztma, az álmatlanság és a magas vérnyomás esetén is alkalmazható a kínai medicina szerint. Nem véletlen, hogy a világon igen elterjedt az alkalmazása, ma már a világ számos országában a modern orvosi kiegészítő terápia szerves része.
Az elmúlt évek során Gyöngyösi Sándor számtalan pozitív visszajelzést kapott a gomba fogyasztóitól, a köszönőlevelek és –telefonok sokasága bizonyítja, hogy munkájára nagy szükség van. A világon egyedüliként sikerült elérnie, hogy a hagyományosan alig pár centiméteresre növő shiitake nála 10-15 cm (de nem ritkán 20 cm!) méretűre nő, a külföldi termesztők legnagyobb meglepetésére, ez a teljesítmény egy igazi magyar csoda.
A biogazda kiemeli, a gomba egyik alapvető tulajdonsága, hogy mint egy szivacs magába szív mindent a környezetből, ezért nagyon fontos az, hogy a föld, amelyben terem és a levegő, amely körbeveszi, a lehető legtisztább legyen. Mindezt figyelembe véve ilyen körülmények között termeszti Gyöngyösi Sándor a shiitake gombát is, amely egészségvédő hatásának köszönhetően segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Mind a ganoderma, mind a shitakee gombának is igen magas a ß-glükán tartalma, a szakirodalom szerint mindkét gombafajta képes megjelölni a hibás sejteket, amelyek így láthatóvá válnak az immunrendszer számára, és így könnyebben elpusztíthatja azokat.
A biogazda a kínai süngombát és a gyapjas tintagombát termeszti még, az előbbi kapcsán kiemeli, hogy azt az emésztési panaszok esetén ajánlja, az utóbbi fogyasztását pedig a benne található hasznos anyagok miatt immuntámogatásra ajánlja. Elmondása szerint a négy gomba együttes alkalmazása is lehetséges, mert felerősítik egymás jótékony hatását. Gyöngyösi Sándor már a kezdetektől fogva orvosokkal és természetgyógyászokkal, élelmiszermérnökökkel és dietetikusokkal dolgozik együtt, gombáit elsősorban a magyar piacon adja el, de vannak külföldi megrendelői is. A gombák porított változatából kozmetikumokat és minőségi desszerteket, kávékülönlegességeket is készít. További céljai között szerepel a már megszerzett tapasztalat és a szaktanácsadókkal való konzultáció alapján a gombák beltartalmi értékének növelése, a gombák feldolgozásának korszerűsítése. Szeretné, ha minél többen megismernék e biogombák jótékony hatását, élete mottóját pedig így foglalja össze:
„Tudatos élettel az egészséges jövőért!”
Forrás: http://aperti.blog.hu/2015/05/21/ganoderma_a_magyar_biocsoda